Hakan Kuşçu: "Bu seçimde ki tercih diğer konularla birlikte tarımında kavşakta ki yönünün tercihi olacaktır"

Zafer Partisi Adana Milletvekili Adayı Hakan Kuşçu, ekonomisi tarıma dayalı olan ülkemizde, 21 yıldır iktidarda olan hükümete, tarımı-çiftçiyi düşürdükleri durum açısından eleştiride bulunarak, bu yıl ki yapılacak olan genel seçimlerin, sorunların çözümü ve ülkenin ikinci yüzyılda ki yol haritası ve hedeflerinin belirlenerek uygulanması açısından büyük öneme sahip olduğunu belirtti.

Zafer Partisi Adana Milletvekili Adayı Kuşçu, konuyla ilgili yapmış olduğu açıklamalarında: "Geldiğimiz noktada, birçok alanda olduğu gibi tarım ve gıda konusunda da Türkiye’nin çözüm bekleyen çok önemli sorunları var. Bu yıl yapılacak genel seçim sorunların çözümü ve ülkenin ikinci yüzyılda ki yol haritası ve hedeflerinin belirlenerek uygulanması açısından büyük öneme sahip.

Bundan 12 yıl önce, yine bir seçim öncesinde iktidardaki Parti, pek çok alanda olduğu gibi tarım konusunda da 2023 hedeflerini belirledi.

Ama, 2023 hedeflerinden bir tanesi bile gerçekleştiremedi;

–Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, tarımda 150 milyar dolarlık üretim, 40 milyar dolarlık ihracat yapılacağını her fırsatta müjdeliyorlardı.

— Türkiye, tarımda 2023’te dünyanın ilk 5 ülkesi arasında yer alacaktı.

— Sulanabilir 8,5 milyon hektarlık alanın tamamı 2023’e kadar sulamaya açılacaktı.

— Tarımsal girdilerde destekler artarak devam edecekti.

— Türkiye’nin coğrafi durumu küçükbaş hayvan yetiştiriciliğini zorunlu kılmaktadır. Koyun ve keçi yetiştiriciliğinde modern ve profesyonel işletmelerin kurulmasına yönelik teşvik ve destekler artarak devam edecekti.

— Desteklemeler bütün bölgelerde ve ürünlerde havza modeline göre uygulanacaktı.

— Tarımda arazi toplulaştırması 2023’te tamamlanacaktı.

— Türkiye, kendi çiftçisine yeterli tohumu sağlamasına ilaveten en önemli tohum ihracatçısı ülkeler arasında yer alacaktı.

Geldik 2023’e. Hedeflerin açıklanmasından bu yana 12 yıl geçti. Tek bir tanesi bile gerçekleştirilemedi. Hepsinin gerisinde kalındı.

Tarımsal destekler reel olarak azaldı.Tarımda 150 milyar dolarlık üretim hedeflenirken son 5 yılda dolar bazında bırakın artışı gerileme oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre 2017 yılında 51 milyar 875 milyon dolar olan tarımsal gayrisafi milli hasıla, 2021’de 44 milyar 739 milyon dolara geriledi. 2022’nin ilk 3 çeyrekteki hasıla 40 milyar 390 milyon dolar. Belirlenen 150 milyar doların çok gerisinde. İhracatta da benzer bir durum var.

Tarımsal desteklerin reel olarak artması bir yana, yasal olarak verilmesi gereken destekler bile ödenmedi. 2006 yılında çıkarılan Tarım Kanunu’na göre tarımsal destekler gayrisafi milli hasılanın en az yüzde 1’i kadar olması gerekiyordu. Yasa’nın çıktığı 2006’dan 2023’e kadar hiç bir yıl da buna uyulmadı. Yasanın çıkışından sonraki yıl olan 2007’de tarıma ödenen destek dolar bazında 4 milyar dolar ve gayrisafi milli hasılanın yüzde 0,60’ı kadar oldu. 2022’de destek miktarı dolar bazında 1,6 milyar dolara ve gayrisafi milli hasılanın yüzde 0,33’üne geriledi. Diğer hedeflerde de durum pek farklı değil. Ekonomisi tarıma dayalı bir toplum olan ülkemizde, hükümetimizin tarım da uyguladığı durum böyleyse; varın artık gerisini siz düşünün" İfadelerini kullandı.