10 Mayıs Dünya Kanatlı Günü “Kanatlı Eti Sektörü 50 Yıldır Sağlıklı Bir Gezegen İçin Çalışıyor”
Küresel kanatlı sektörü bugün 136 milyon ton üretim ve yüzde 40 pay ile dünyada en çok tüketilen eti üretmenin gururunu yaşıyor. Son yıllarda yaşanan Ukrayna Rusya savaşı, kuş gribi gibi global krizlere rağmen üretim sistemini istikrar ile koruyan, gıda güvenliği ilkelerini garanti altına alarak milyonlarca yetiştirici çiftliği, üretim tesisi ve diğer tüm paydaşları ile çok çalışıyor. Çiftlikten sofraya yüksek standartlarda gıda üreten sektör aynı zamanda, sosyoekonomik büyümeyi yönlendirmede de önemli bir rol oynuyor..
2005 yılında oluşturulan Uluslararası Kanatlı Eti Konseyi (IPC) kurucu üyelerinden olan ve Türkiye kanatlı eti sektörünü konseyde başarı ile temsil eden Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği Derneği (BESD-BİR) Başkanı Naci Kaplan Dünya Kanatlı Günü ile ilgili şu açıklamaları yaptı: “Günümüzde tüm dünyada sürekli artan nüfusun gıda ihtiyacının sağlanması, iklim değişikliğinin tarıma yüklediği negatif etkiler içerisinde, toplumlar tarımın ve gıdaya ulaşmanın önemini daha iyi anladı. Yeni dünya düzeninde bizleri bekleyen bu zorluklar sürdürülebilir üretimin ehemmiyetini ve gerekliliğini karşımıza daha da hızla çıkardı. Dünya standartlarında üretim yapan sektörümüz; üretimde çevresel etkiyi nasıl en aza indiririz amacıyla sürekli çalışıyor ve sürdürülebilirlik yaklaşımını her geçen gün geliştiriyor. Son 50 yıldır dünyada tavuk eti sektörü daha sağlıklı bir gezegen sağlamak için kendini çevreye duyarlı ve sürdürülebilir üretim uygulamalarına adıyor. Türkiye degeldiğimiz süreçte teknolojik alt yapısına yatırım yaparak dünya standartlarına ulaştı ve çevreye en duyarlı şekilde üretimini sürdürüyor. Bu kapsamda; hayvan sağlığı standartlarını dünya ölçeğine getiren ve tesislerine sürekli yatırım yapan üreticilere, her zaman gıda güvenliğini yüksek düzeyde sağlamak için sıkı hijyen uygulamalarını sürdüren işleme tesislerindeki çalışanlarımıza,hayvan refahı uygulamalarına titizlikle uyan kümes yetiştiricilerimize, bizi bilimin ışığı ile aydınlatan hekim ve mühendislerimize sonsuz teşekkürler”
”
BESD-BİR Başkanı Naci Kaplan Türkiye kanatlı eti üretimi ile ilgili de şu bilgileri vermiştir:
“Kanatlı sektörüne küresel olarak baktığımızda dünyada ekonomik ölçekte önemli yeri olduğunu görüyoruz. Türkiye’de bu aynı şekilde gelişmektedir. Türkiye kanatlı eti sektörü 5,5 milyar dolar cirosu ile üretimde dünyada 8.sırada yerini almaktadır.1995 yılında kanatlı eti üretimi 316 bin ton, kişi başı tüketim ise 5 kilogramdı. Bugün geldiğimiz noktada ise kanatlı eti üretiminde 2 milyon 470 bin tona ulaşılmıştır. Bunun 2milyon 420 bin tonu tavuk eti, 54 bin tonu hindi etidir. Kanatlı eti ihracatı da 2022 yılında 97 ülkeye toplam 697 bin ton olarak gerçekleştirilmiştir.